Barszcz czerwony z ziemniakami

Reklama

Opis przygotowania

Najpierw musimy przygotować wywar. Można go zastąpić kostką bulionową, ale nie polecam bo zmieni smak.

Wywar przygotowujemy z kostki schabowej, czyli gotując kostkę w osolonej wodzie przez około 40 minut.

Do wywaru wkładamy pokrojone w plastry buraki i kwasek cytrynowy.

Mąkę rozrabiamy z wodą (zaprawka musi mieć konsystencję słodkiej śmietany) i wlewamy do wywaru przez sitko.

Następnie dodajemy śmietanę, mleko, sól i pieprz.
Zagotowujemy.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i tłuczemy.

Krasimy słoniną, zesmażoną na patelni z cebulką.

Teraz cała rodzina może już zasiąść i rozkoszować się tradycyjnym barszczem rodzinnym.

Składniki

  • wywar z kości schabowej około 2 litrów 4 buraki czerwone średniej wielkości
  • 2 lub 3 łyżki śmietany 18%
  • kwasek cytrynowy na czubek łyżeczki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • woda
  • 34 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • kawałek słoniny
  • pół cebuli

Podobne przepisy