Ciasto chałwowe z bezami

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt upiec jak w przepisie na tort czekoladowy (na prostokątnej formie).

Masa chałwowa:
Żółtka rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, dodać mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować, wlać żółtka i zagotować, ostudzić. Masło utrzeć z chałwą i budyniem.

Masa czekoladowa:
Masło utrzeć z cukrem i roztopioną czekoladą na puszysty krem.

Biszkopt przeciąć, dolny placek skropić alkoholem i posmarować masą chałwową, posypać połamanymi bezami, na to masa czekoladowa, przykryć drugim plackiem i polać polewą. Bezy można zrobić z białek które zostaną przy masie chałwowej, ja jednak tego nie potrafię .

Składniki

  • biszkopt czekoladowymasa chałwowa
  • 20dag chałwy
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka mleka
  • 25 dag masła
  • masa czekoladowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 gorzka czekolada
  • 25 dag masła
  • dodatkowo
  • gotowa polewa czekoladowa
  • 3 bezy duże
  • dowolny alkohol

Podobne przepisy