DOMOWE HAMBUREGERY

Reklama

Opis przygotowania

Z mąki, wody, oleju i drożdży wyrabiamy ciasto drożdżowe, odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po godz dzielimy na 4 części, formujemy bułki i znowu odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie smarujemy bułki rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem i pieczemy w 180 stopniach około 20 min (lepiej jednak sprawdzać patyczkiem).

Przyprawę do kotletów mielonych robimy według przepisu na opakowaniu, następnie dodajemy ją do mięsa i mieszamy. Potem zalewamy żelatynę odrobiną zimnej wody i również dodajemy do mięsa. Wyrabiamy ponownie, gdy wszystkie składniki są już dobrze wymieszane z mięsem formujemy płaskie okrągłe kotlety wkładając w środek każdego kotleta plaster żółtego sera i 1-2 plasterki ogórka kiszonego. Kotlety smażymy na patelni na wolnym ogniu tak by upiekły sie w środku.

Bułki rozkrawamy smarujemy lekko sosem, kładziemy na spodnią część sałatę, pomidora, kotleta i surówkę nakładamy wierzchnią warstwę bułki. Podając w papierkach do hamburgerów bok polewamy sosem i posypujemy cebulką. Jeżeli podajemy na talerzu możemy sos polać pod wierzchnią bułkę na surówkę i posypać to cebulką.

Składniki

  • - 2 szklanki mąki pszennej tortowej,- szklanka wody,
  • - 2-3 łyżki oleju lub roztopionego masła,
  • - 3,5g suszonych drożdży
  • - 500g mięsa mielonego najlepiej wieprzowego
  • - 2 łyżeczki żelatyny
  • - 1 opakowanie przyprawy do kotletów mielonych
  • - 4 plastry żółtego sera
  • - kilka plasterków kiszonego ogórka
  • - prażona cebulka kupna lub robiona (robioną można zrobić z łatwością, kroimy cebulę w kostkę posypujemy mąką i pieczemy na głębokim tłuszczu aż się zarumieni, potem wykładamy łyżką cedzakową do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem by odsączyć nadmiar tłuszczu i lekko solimy)
  • - kilka plastrów pomidora
  • - kilka liści sałaty lodowej (może być też zwykła)
  • - surówka zrobiona z kapusty kiszonej z marchewką i wymieszana z majonezem
  • - sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 3 łyżki musztardy

Podobne przepisy