Fasolka po Bretońsku z Cząbrem

Reklama

Opis przygotowania

► Fasolkę wypłukać i przełożyć do dużego garnka, zalać sporą ilością zimnej wody i moczyć przez całą noc.

► Fasolkę gotować w tej samej wodzie, dodająć ziele angielskie, liść laurowy i cząber, gotować do miękkości (około 60 minut), na małym ogniu pod przykryciem. W połowie gotowania przyprawić solą i pieprzem.

► Na patelni podsmażyć boczek, kiełbasę, cebulę i czosnek, jak kiełbasa się zrumieni i cebula nabierze złotego koloru, wtenczas zawartość patelni połączyć z fasolką.

► Następnie do zupy dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić papryką, obficie posypać majerankiem i wymieszać. Zupę zagotować, mieszajac stopniowo dodawać przygotowaną zasmażkę (mąka podsmażona na maśle na złoto), oraz cukier i ocet do smaku i jeszcze kilka minut pogotować.

Składniki

  • 400 g białej fasoli (jaś)400 g podwędzanej kiełbasy (pokroić w kostkę)
  • 300 g boczku wędzonego (pokroić w kostkę)
  • 1 duża cebula (pokroić w kostkę)
  • 4 ząbki czosnku (posiekać)
  • 2 konserwy koncentratu pomidorowego (2 x 70 g)
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • majeranek
  • cząber
  • papryka słodka (mielona)
  • 2 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • masło (do zasmażki)
  • mąka (do zasmażki)
  • przyprawy: sól / pieprz

Podobne przepisy