Filety z Dorsza w Chrupiącej Parmezanowej Panierce

Reklama

Opis przygotowania

► Filety z dorsza jesli są duże to przekroić na pół, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić z solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rybę włożyć na około 20 minut do lodówki by skruszała.

► PARMEZENOWA PANIERKA : do salaterki wbić jajka, dodać śmietanę, imbir, paprykę, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany i parmezan, całość dobrze wymieszać.

► Filety z dorsza obtoczyć w mące, następnie w serowej panierce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.

Składniki

  • 500 g. fileta z dorszasok z cytryny
  • tłuszcz do smażenia (olej z masłem)
  • mąka
  • przyprawy: sól / pieprz
  • ------------------------
  • PARMEZENOWA PANIERKA
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki parmezanu (starty)
  • 1/3 łyżeczki imbiru (mielony)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (mielona)
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (mielony)
  • 1 łyżeczka czosnku (granulowany)
  • przyprawy: sól / pieprz

Podobne przepisy