Kapuśniak ze Słodkiej Kapusty

Reklama

Opis przygotowania

► Kapustę obrać z zewnętrznych liści, usunąć głąb oraz grube nerwy, pokroić w kostkę i wypłukać. Seler i cebulę obrać, papryki umyć i również pokroić w kostkę.

► Wszystko wrzucić do stosunkowo dużego garnka, zalać wodą tak, aby przykryła składniki. Następnie dodać, przecier pomidorowy, kostki rosołowe i gotować przez 10 minut na ostrym ogniu. Przyprawić pieprzem cayenne, imbirem, curry, kminkiem i dalej gotować na nieco mniejszym ogniu przez jeszcze około 20 minut.

Składniki

  • 1/2 główki młodej białej kapusty 1,5 dużej cebuli
  • 3 średnie papryki (zielona, czerwone, zółta)
  • 1/2 dużego korzenia selera
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 kostki rosołowe
  • pieprz cayenne
  • imbir (mielony)
  • curry
  • kminek (mielony)
  • maggi
  • przyprawy: sól

Podobne przepisy