Karkówka w sosie łagodnym

Reklama

Opis przygotowania

Na patelni rozgrzać olej. Piec karkówkę po obu stronach do zrumienienia. Przełożyć do garnka. Na patelni zeszklić pokrojoną w plastry cebulę i zalać niewielką ilością wody i zagotować. Przelać do mięsa, doprawić solą, pieprzem i wegetą. Gotować pod przykryciem do miękkości. W szklance mąkę wymieszać z wodą i zaprawić sos. Zagotować.

Tak przygotowaną karkówkę można podawać z ziemniakami, kaszą oraz ryżem. Moja propozycja to ziemniaki i sałata z jogurtem.

Składniki

  • 4 lub 5 plastrów karczku bez kościŁyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • sól
  • wegeta
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki wody

Podobne przepisy