Makaron z tuńczykiem

Reklama

Opis przygotowania

Wstawiamy wodę do ugotowania makaronu a gdy się zagotuje – solimy i wsypujemy makaron, gotujemy na półtwardo. Kiedy makaron się gotuje otwieramy puszki, olej z jednej wlewamy na patelnię i podgrzewamy, olej z drugiej nie będzie nam potrzebny. Jeśli mamy tuńczyka w sosie własnym to osączmy go dokładnie a na patelnię wlewamy 2 łyżki zwykłej oliwy lub oleju. Cebulkę siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy aż się zeszkli, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek a następnie mięsko tuńczyka i 3/4 posiekanego szczypioru, mieszamy i smażymy 3-4 minuty. Następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem (dużo!). Makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy resztą szczypiorku. Danie można przybrać posiekanym pomidorem.

Składniki

  • 2 puszki 185 g tuńczyka (kawałki) w oleju ew. sosie własnym2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 duże cebulki dymki razem ze szczypiorem
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • ok. 20-25 dkg makaronu (ja do tego dania używam razowego)

Podobne przepisy