Mamut w pomidorach

Reklama

Opis przygotowania

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek i pokrojone w kosteczkę pomidory, dodać sól, pieprz i cukier, dusić 5-10 min. Fasolkę umyć, przyciąć końcówki. Zalać 2-3 szkl. wrzątku, wsypać po 1 łyżeczce soli i cukru, przykryć, ugotować, odcedzić. Gorącą fasolę przełożyć na półmisek i polać pomidorowym sosem. Podawać jako dodatek do mięs albo samodzielne danie np. na kolację. Można też fasolę wrzucić na patelnię z pomidorami i chwilkę razem poddusić.

Składniki

  • 0,5 kg fasoli mamut4-5 dużych, podłużnych pomidorów (takie odmiany mają mniej pestek)- albo puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

Podobne przepisy