Pasta pomidorowa

Opis potrawy

Do przyrządzenia pasty potrzebujemy dwóch garnków, i sitka do odcedzenia makaronu.

W pierwszym garnku wstawiamy wodę na makaron.

Drugi garnek przeznaczamy na zrobienie sosu.

Do garnka wlewamy troszeczkę oleju, na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony czosnek. Czosnek również można wycisnąć. Jak tylko nam się czosnek delikatnie podsmaży wlewamy przecier pomidorowy. (ja preferuje włoskie przeciery pomidorowe, lepiej smakują). Dorzucamy kostkę bulionową, czekamy aż nam się zagotuje i przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem.

Makaron gotujemy al dente odcedzamy i przelewamy zimą wodą. Makaron wrzucamy do garnka z sosem. Dokładnie mieszamy.

Szybka Pasa gotowa.

PS. Unikajmy sosów z torebek, psują smak. A jak widzicie prosty sos można przygotować szybko, i jest o wiele lepszy o tego z torebki. Wystarczą tylko chęci.

Opis przygotowania

Do przyrządzenia pasty potrzebujemy dwóch garnków, i sitka do odcedzenia makaronu.

W pierwszym garnku wstawiamy wodę na makaron.

Drugi garnek przeznaczamy na zrobienie sosu.

Do garnka wlewamy troszeczkę oleju, na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony czosnek. Czosnek również można wycisnąć. Jak tylko nam się czosnek delikatnie podsmaży wlewamy przecier pomidorowy. (ja preferuje włoskie przeciery pomidorowe, lepiej smakują). Dorzucamy kostkę bulionową, czekamy aż nam się zagotuje i przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem.

Makaron gotujemy al dente odcedzamy i przelewamy zimą wodą. Makaron wrzucamy do garnka z sosem. Dokładnie mieszamy.

Szybka Pasa gotowa.

PS. Unikajmy sosów z torebek, psują smak. A jak widzicie prosty sos można przygotować szybko, i jest o wiele lepszy o tego z torebki. Wystarczą tylko chęci.

Składniki

  • makaron - może być taki jak na zdjęciu ale inny też będzie pasował Przecier pomidorowy - nie mylmy z koncentratem pomidorowym
  • czosnek
  • olej
  • 1 kostka bulionowa
  • sproszkowana bazylia
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy