Pasta z kurczakiem i brokułami

Reklama

Opis przygotowania

Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić. Do gotującego się makaronu, pod sam koniec gotowania dodać brokuły i ugotować je al dente.

Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek i por, lekko zrumienić. Zmniejszyć ogień do minimum, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić pesto, solą oraz pieprzem.

Makaron i brokuły odcedzić, wymieszać z sosem, dodać pomidorki i chwilę podgrzewać.

Posypać serem i udekorować bazylią.

Smacznego!

Składniki

  • 150-200 makaronu penne1 pojedyncza pierś, pokrojona w kostkę
  • 6 różyczek brokułów
  • 1/2 pora (biała część)
  • 4 pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
  • 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki żółtego sera, startego
  • 1 łyżka pesto
  • sól,pieprz
  • listki bazylii do przystrojenia

Podobne przepisy