Pasta ze Szprotek i Tuńczyka

Reklama

Opis przygotowania

► Ryby wyjąć z puszki. Szproty z olejem i odsączonym tuńczykiem przełożyć do większej miski i rozgnieść widelcem.

► Ugotowane na twardo jajka, cebulę, czosnek, ogórki i kapary pokroić w drobną kostkę, następnie dodać majonez, musztardę, przecier pomidorowy i świeżo posiekaną natkę pietruszki, połączyć z rybkami i razem dokładnie wymieszać. Doprawić według uznania solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce i podawać najlepiej z świeżym pieczywem.

Składniki

  • 1 puszka szprotek (wędzone w oleju / 110 g.) 2 puszki tuńczyka (w oleju / 2 x 185 g.)
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (ostry z papryką)
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól / pieprz

Podobne przepisy