Pekinka duszona z jabłkiem

Reklama

Opis przygotowania

Kiełbasę/wędzonkę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę grubo poszatkować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiełbasę wrzucić na rozgrzaną patelnię, zrumienić, dodać cebulę, zeszklić, potem dodać marchew i jabłko, smażyć kilka minut, przełożyć do garnka, dodać kapustę, kminek, liść laurowy i ziele angielskie, wlać ok. 1 szkl. wody, dusić 5 min. aż kapusta lekko zmięknie. Następnie dodać pomidory i resztę przypraw, dusić kolejne 5-10 min., ew. dodać koncentrat. Na koniec wsypać posiekany koperek, zdjąć z ognia. Ja nie zasmażam, ale można to zrobić jeśli ktoś tak woli. Kapusta pekińska szybko się gotuje i trzeba uważać żeby jej nie rozgotować.

Składniki

  • 1 główka kapusty pekińskiej15 dkg kiełbasy albo wędzonki
  • 1 duża marchewka
  • 1 duuuża antonówka (moja miała ponad 0,5 kg!) albo inne, kwaśne jabłko
  • 1 duża cebula
  • 3-4 pomidory gruntowe
  • ew. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
  • po 1 łyżeczce cukru, soli, mielonego pieprzu

Podobne przepisy