Penne z boczkiem

Opis potrawy

Gotować makaron w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będzie al dente. W międzyczasie pokroić w kostkę: boczek, paprykę, pomidory i cebulę oraz drobno posiekać czosnek.

Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć boczek przez około 5 minut, aż się zarumieni. Dodać czosnek i cebulę, lekko zrumienić. Następnie włożyć paprykę i pomidory, smażyć przez chwilę dodając przecier pomidorowy i śmietanę. Doprawić pesto, solą, pieprzem oraz papryką.

Makaron odcedzić, wymieszać z sosem, wyłożyć na talerze i posypać parmezanem.

Smacznego!

Opis przygotowania

Gotować makaron w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będzie al dente. W międzyczasie pokroić w kostkę: boczek, paprykę, pomidory i cebulę oraz drobno posiekać czosnek.

Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć boczek przez około 5 minut, aż się zarumieni. Dodać czosnek i cebulę, lekko zrumienić. Następnie włożyć paprykę i pomidory, smażyć przez chwilę dodając przecier pomidorowy i śmietanę. Doprawić pesto, solą, pieprzem oraz papryką.

Makaron odcedzić, wymieszać z sosem, wyłożyć na talerze i posypać parmezanem.

Smacznego!

Składniki

  • 150-200g makaronu penne200-250g wędzonego boczku
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 1 papryka
  • 1-2 pomidory bez skórki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany (18% lub 12)
  • 1 łyżka pesto
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo starty parmezan
  • kilka listków bazylii
  • słodka papryka, ostra papryka
  • sól, pieprz

Podobne przepisy