Polędwica Wieprzowa z Pieczarkami w Rękawie

Reklama

Opis przygotowania

► Polędwicę oczyścić z błon, ścięgien i tłuszczu, umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć.

► W szklanym naczyniu połączyć składniki na sos: bulion wołowy, oliwę z oliwek, śmietanę, musztardę, przecier pomidorowy, sol, pieprz, curry i papryki. Starannie wymieszać.

► Polędwicę włożyć w rękaw do pieczenia i obłożyć: szalotką, czosnkiem, pieczarkami i polać przygotowanym sosem. Koniec rękawa związać i kilka razy potrząsnąć.

► Rękaw z zawartoscią ułożyć na dnie naczynia do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 45 minut w 170C / Termoobieg /.

► Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw ( uwaga !! gorąca para ), wyjąć polędwicę, pokroić na plastry, polać powstałym sosem i od razu podawać.

Składniki

  • 600 g. polędwicy wieprzowej200 g. pieczarek (pokroić w ćwiartki)
  • 4 szalotki lub 1 duża cebula (pokroić w piórka)
  • 4 duże ząbki czosnku (pokroić w plastry)
  • SKŁADNIKI NA SOS
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki (mielona)
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki (mielona)
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • przyprawy: sól / pieprz

Podobne przepisy