Polędwiczki Wieprzowe w Glazurze

Reklama

Opis przygotowania

► Polędwiczkę umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i starannie wyciąć błony i tłuszcz. Mięso naciąć wzdłuż do 3/4 głębokości, następnie rozłożyć w miejscu rozcięcia i lekko rozpłaszczyć dłonią, tak żeby powstał szeroki płat mięsa. Mięso natrzeć solą, pieprzem i zielem angielskim z obu stron.

► SOS : do miseczki wlać sok jabłkowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z miodem, sosem Tabasco, sosem sojowym, sosem Worcester i przecierem pomidorowym ( ja dałem ostry z papryką ). Doprawić solą – dodawać stopniowo, próbując sos w smaku.

► Polędwiczkę obsmażyć na oliwie po 2 minuty z każdej strony, ładnie przyrumienione mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać przygotowanym sosem i piec w nagrzanym piekarniku pod grillem 20 minut w temperaturze 180C.

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowaoliwa
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego (mielone)
  • przyprawy: sól / pieprz
  • SKŁADNIKI NA SOS
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku jabłkowego
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 3/4 łyżeczki sosu tabasco
  • przyprawy: sól

Podobne przepisy