Koralowiec - ciasto na każdy sezon

Drukuj Następny przepis Poprzedni
  • hala 2
  • 61
  • ponad 60 minut Łatwe
  • Dodano 4 lata temu
Składniki
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody
  • Masa:
  • kartonik śmietany 36%
  • 2 galaretki (w tym przypadku wiśniowe)
  • Dodatkowo:
  • 1 kg owoców (pożeczka, jagoda, malina lub inne)
  • 2 galaretki o takim smaku jak owoce (w tym przypadku porzeczkowe)
Opis przygotowania
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Do białek dodajemy żółtka, uprzednio wymieszane z 2 łyżkami gorącej wody. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 170 stopni około 35-40 minut.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy przez kilka minut na najwyższych obrotach. Następnie łączymy z tężejącą galaretką, przygotowaną w proporcji 2 galaretki w 2 szklankach wody. Masę wykładamy na ciasto, na nią zaś owoce w dowolne wzory. Wszystko zalewamy galaretką, przygotowaną w proporcji 2 galaretki na 3 szklanki wody.
Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze (5)
Niezalogowany
msewka
  • 3
  • 63
  • 414 przepisów
Śliczne i apetyczne!
Cytuj
Guciag
  • 3
  • -100
  • 48 przepisów
Ale musiało pięknie prezentować się to ciasto! a i smak także ciekawy - połączenie słodkiej pianki i galaretki z delikatnie kwaskowymi porzeczkami - rewelacja!
Cytuj
iziona
  • 3
  • 61
  • 509 przepisów
Twoje ciasta zawsze pobudzają moje łakomstwo
Cytuj
wioleta333
  • 3
  • 63
  • 175 przepisów
pyszne
Cytuj
iwi69
  • 3
  • 60
  • 250 przepisów
Wyglada to wspaniale.
Cytuj