Rogaliki drożdżowe

Reklama

Opis przygotowania

Do przesianej mąki dodajemy żółtka, cukier puder, sól i rozkruszone drożdże. Wlewamy ciepłe mleko (nie gorące) i delikatnie łączymy składniki, pod koniec dodajemy roztopione, letnie masło i wyrabiamy jednolitą masę aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy małe kawałki i formujemy zgrabne trójkąty. Nakładamy nadzienie i ciasno zwijamy następnie układamy w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez 25-30 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 😉

Składniki

  • 3 szklanki mąki tortowej2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1/4 kostki masła
  • 3 żółtka
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • mąka do podsypania
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • nadzienie: powidła lub marmolada, chociaż świetne są też brzoskwinie pokrojone w kosteczkę albo nutella

Podobne przepisy