Różowa kartoflanka

Reklama

Opis przygotowania

Buraka wyszorować, ugotować, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny i dodać cukier, wymieszać. Ziemniaki, cebulę i marchew obrać, pokroić w dość drobną kostkę. W garnku roztopić masło, podsmażyć pokrojone warzywa aż cebula się zeszkli, dodać lubczyk, 1 łyżeczkę soli i trochę mielonego pieprzu, zalać 3-4 szkl. wody, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać buraki, śmietanę rozrobić z mąką, zaprawić zupę, ew. doprawić jeszcze solą, dodać koperek. Już na talerzu dodać do każdej porcji po 1-2 łyżki kukurydzy.

Składniki

  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 nieduży burak
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • kilka łyżek kukurydzy konserwowej
  • pół pęczka koperku (dużo!)
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Podobne przepisy