Sałatka z kurkami

Reklama

Opis przygotowania

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Papryki oczyścić, pokroić w kostkę lub paski. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć, osączyć. Do miski wrzucić osączone grzybki (garść odłożyć do dekoracji), razem z marchewką i cebulką jeśli były w słoiku, dodać paprykę, cebulę, kukurydzę, posiekaną zieleninę i jajka – wymieszać. Doprawić i dodać majonez, wymieszać dokładnie. Sałatkę dobrze jest schłodzić przynajmniej pół godziny przed podaniem. Jeśli mamy kurki bez marchewki i cebulki możemy dodać 2 pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ja taką sałatkę podaję do karkówki z grilla albo wędlin.

Składniki

  • 2-3 szklanki marynowanych kurek (razem z marchewką i cebulką z marynaty)1/2 strąka papryki żółtej
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1 cebula czerwona
  • 2-3 jajka
  • 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki
  • 4-5 łyżek majonezu
  • do smaku: sól, pieprz, odrobina cukru

Podobne przepisy