Sałatka z pieczarek 2 (warstwowa)

Reklama

Opis przygotowania

3 jajka pokrojone w kostkę rozłożyć równomiernie na dnie sałatki, posypać połową posiekanego szczypiorku. Oprószyć pieprzem. Majonez połączyć dokładnie z jogurtem naturalnym, lekko osolić. Posmarować jajka cienką warstwą sosu. Pieczarki obgotować w lekko osolonym wrzątku, ostudzić, pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie ćwierć plasterki, sparzyć wrzątkiem, ostudzić i lekko osolić. Połowę pieczarek rozłożyć jako drugą warstwę, na to połowę groszku konserwowego, połowę pora i pokrojone w kostkę 2 ogórki małosolne, oprószyć pieprzem, lekko posolić. Posmarować sosem. Trzecia i czwarta warstwa jest identyczna jak pierwsza i druga. Wierzch posmarować samym majonezem i zetrzeć na to ser żółty na tarce o małych (ale nie najmniejszych) oczkach. Udekorować. Schłodzić przed podaniem.

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo75 dag pieczarek
  • ok. 15 cm kawałek pora (białą część)
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 4 ogórki małosolne
  • ok. 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru
  • 6 łyżek majonezu

Podobne przepisy