Sernik z białą czekoladą

Reklama

Opis przygotowania

Herbatniki rozkruszyć blenderem na sypko, następnie połączyć z roztopionym masłem. Powstałym ciastem wyłożyć spód tortownicy. Następnie posypać kakao i dobrze rozsmarować.

Czekoladę rozpuścić na wolnym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości wody, odstawić do przestygnięcia (ale nie na długo, bo nam się z powrotem zgęstnieje). Ser ubić z cukrem, cukrem waniliowym i zapachem na puszysta masę. Dodać mleko i białą czekoladę cały czas ubijając. W oddzielnym naczyniu, ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać żółtka i budyń waniliowy, następnie połączyć z mieszanką serową. Tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Piec ok 50-60 min w temperaturze 160-170 stopni. Cisto na zdjęciu jest zrobione z połowy porcji w/w.

Serniczek najlepiej smakuje z kwaśnymi owocami, bo jest dosyć słodkawy, co jest jego zaletą, ponieważ nie da się go zjeść zbyt dużo na raz:) Gdy pierwszy raz go spróbowałam – był podany z lekko kwaśnym sosem z owoców leśnych – "zakochałam" się w nim od pierwszego kęsa:)

Składniki

  • Na spód:250 g herbatników
  • 0,5 kostki masła
  • Ser:
  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml mleka
  • 500 g białej czekolady (tabliczek po 100g)
  • 5 dużych jajek
  • 1 mały budyń waniliowy
  • cukier waniliowy
  • zapach waniliowy
  • kakao sypkie ( ja użyłam DecoMorreno)

Podobne przepisy