Spaghetti bolognese

Reklama

Opis przygotowania

Potrzebne będą 2 garnki.
Jeden do makaronu.
Drugi do sosu.
Wstawiamy wodę na makaron w jednym garnku, do drugiego garnka wlewamy troszeczkę oleju na spód i wrzucamy mięso.
Dusimy mięso aż będzie delikatnie brązowawe. Woda na makaron nam się gotuje więc wrzucamy makaron i gotujemy na al-dente (można jeszcze po prostu spojrzeć na opakowanie i gotować makaron zgodnie ze wskazówkami producenta, też powinno być dobrze).
Do mięsa dodajemy czosnek, przecier pomidorowy, bazylię, solimy i pieprzymy. Dusimy jeszcze 15 – 20 minut, delikatnie, tak tylko tylko aby nam się gotowało. Na koniec do sosu dodajemy parmezanu lub sera. Jeśli makaron mamy gotowy i odcedzony, możemy nakładać i zabierać się do jedzenia.

Proste i szybkie jedzenie a jakie dobre !

Składniki

  • paczka makaronu spaghettimięso mielone - najlepiej kupić kawałek mięsa i zmielić samemu
  • przecier pomidorowy - mogą być też pomidory w kawałkach
  • czosnek
  • bazylia - suszona i kawałek świeżej do dekoracji
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ser - najlepiej parmezan

Podobne przepisy