Specjalny tort

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopty pieczemy z ulubionych przepisów, lub kupujemy gotowe.

Krem:
cukier mieszamy z twarogiem (zmiksowanym) i gęstniejącą galaretką rozpuszczoną w 1 szklance wody, delikatnie łączymy z ubitą kremówką i pokrojonymi owocami (ananasy, brzoskwinie…)
krem śmietankowy robimy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Biszkopty kroimy na 2 blaty (razem mamy 4 ,ja układam je na zmianę, 1 blat smarujemy połową kremu serowego, 2 blat wylewamy gęstniejącą galaretkę truskawkową przykrywamy 3 blatem wykładamy resztę kremu i 4 blat, odstawiamy do zastygnięcia. Gdy ciasto jest dokładnie zastygnięte dzielimy na połowę przez środek, układamy na tacy jak książkę, smarujemy kremem śmietankowym nadając wygląd kartek (taka troszkę zabawa). Całą dekorację robię z kremu i galaretek, rysuję kremem kontury wzoru i wypełniam gęstniejącą galaretką. Brakuje mi zdjęć w trakcie wykonywania, ale tort robiłam w tamtym roku, a zdjęcie dla satysfakcji z efektu końcowego.

Składniki

  • 2 prostokątne spody biszkoptowe(1 zwykły, 1 kakaowy )
  • krem serowy
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag twarożku
  • dowolne owoce
  • dodatkowo
  • 1 opakowanie kremu śmietankowego w proszku
  • 2 galaretki truskawkowe
  • dowolne dekoracje

Podobne przepisy