Tatar z Łososia Norweskiego

Reklama

Opis przygotowania

► Zdjąć skórę z ryby (pozostałości po skórze – szare miejsca usunąć ostrym nożem) i upewnić się że wszystkie ości zostały usunięte, pominięte ości wyciągnąć pęsetą. Filet z łososia pokroić w drobną kostkę lub zeskrobać widelcem.

► Rybę wrzucić do salaterki, skropić sokiem z cytryny, dodać sos sojowy, pastę wasabi, następnie dodać, drobno posiekane kapary, pokrojony w kostkę korniszon i bardzo drobno pokrojony por i cebulę, przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi i ostrożnie wymieszać.

► Tatar odstawić na chwilę do lodówki, następnie dodać olej, posypać natką pietruszki i delikatnie wymieszać. Podać z bagietką lub żytnim chlebem.

Składniki

  • 600 g. świeżego fileta z łososia 2 łyżki oleju
  • 1 mały korniszon
  • 1 mały por
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pasty wasabi
  • sok z cytryny
  • maggi
  • 1 pęczek natki pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz (świeżo zmielony)

Podobne przepisy