Uda tymiankowe

Reklama

Opis przygotowania

Udka umyć, osuszyć, naciąć z wierzchu, skórę i mięso, kilka razy, zalać mlekiem wymieszanym z czosnkiem, odstawić na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie osączyć z mleka, ale nie wycierać. Mąkę wymieszać w misce z tymiankiem, solą i pieprzem, obtoczyć w mieszance udka. Kłaść, skórą do dołu, na mocno rozgrzany olej, dobrze zrumienić z obu stron a następnie podlać 3-4 łyżkami wody i dusić aż będą miękkie. Podawać z ziemniakami albo pieczywem i surówką.

Składniki

  • 3-4 uda z kurczaka1 szkl. mleka
  • 1 łyżka granulowanego, suszonego czosnku
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 łyżka roztartego suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2-3 łyżki oleju

Podobne przepisy