Uszaki bzowe z warzywami

Reklama

Opis przygotowania

Uszaki oczyścić z resztek kory, opłukać. Warzywa obrać, marchew pokroić w cienkie słupki, selera w 0,5cm plasterki, cebulę w piórka. Wodę wymieszać z octem i wszystkimi dodatkami, pogotować kilka minut. Uszaki obgotować ok.10 min., osączyć, większe pokroić w paski, małe można zostawić w całości. Warzywa zblanszować, osączyć. Zalewę przecedzić i wrzucić do niej grzyby i warzywa, zagotować. Napełnić słoik ciasno gorącą mieszanką, uzupełnić wrzącą zalewą tak aby grzyby i warzywa były przykryty, od razu zakręcać i odstawić do ostygnięcia stawiając słoik do góry dnem. Można pasteryzować 20 min. jeśli sałatkę mamy długo przechowywać. Ja podaję tę sałatkę po odcedzeniu zalewy z dodatkiem świeżej papryki, zieleniny i majonezu.

Składniki

  • ok.0,5 kg świeżych uszaków bzowych1 marchewka
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • ZALEWA:
  • 0,5 szkl. octu 10%
  • 1,5-2 szkl. wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 goździki
  • kawałek (2 cm) kory cynamonu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pół strączka świeżego chili [albo szczypta płatków suszonego]
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy

Podobne przepisy