Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Opis potrawy

BARSZCZ:
Do garnka wlewamy ok 2 litrów wody, dodajemy marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz natkę pietruszki. Wsypujemy łyżeczkę wegety, solimy i gotujemy do miękkości.
Następnie wkładamy obrane i pokrojone w plastry buraki oraz kilka liści laurowych i łyżeczkę ziela angielskiego. Doprawiamy kwaskiem cytrynowym, cukrem i pieprzem do smaku. W razie konieczności dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy aby wywar nabrał koloru i smaku. Przed podaniem – podgrzewamy i przecedzamy.

USZKA:
Grzyby namaczamy w gorącej wodzie przez ok 1 godziny. Następnie gotujemy aż będą miękkie.
Po wystudzeniu wyciskamy, mielimy przez maszynkę (o grubych oczkach) i wykładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy olej, dodając pokrojoną w kostkę cebulę, a pod koniec smażenia 1 łyżkę mąki, całość chwile podgrzewając.
Przygotowaną zasmażkę przekładamy do grzybów, doprawiamy solą i pieprzem – wszystko mieszamy.
Z mąki, osolonej wody i jajka zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i kroimy na małe kwadraty. Na każdym z nich układamy po płaskiej łyżeczce farszu i zlepiamy formułując uszka.
Do gotującej się wody z dodatkiem soli i łyżki oleju wkładamy gotowe uszka i zagotowujemy. Odcedzamy, rozkładamy na talerzach i zalewamy gorącym barszczem.

Smacznego!

Opis przygotowania

BARSZCZ:
Do garnka wlewamy ok 2 litrów wody, dodajemy marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz natkę pietruszki. Wsypujemy łyżeczkę wegety, solimy i gotujemy do miękkości.
Następnie wkładamy obrane i pokrojone w plastry buraki oraz kilka liści laurowych i łyżeczkę ziela angielskiego. Doprawiamy kwaskiem cytrynowym, cukrem i pieprzem do smaku. W razie konieczności dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy aby wywar nabrał koloru i smaku. Przed podaniem – podgrzewamy i przecedzamy.

USZKA:
Grzyby namaczamy w gorącej wodzie przez ok 1 godziny. Następnie gotujemy aż będą miękkie.
Po wystudzeniu wyciskamy, mielimy przez maszynkę (o grubych oczkach) i wykładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy olej, dodając pokrojoną w kostkę cebulę, a pod koniec smażenia 1 łyżkę mąki, całość chwile podgrzewając.
Przygotowaną zasmażkę przekładamy do grzybów, doprawiamy solą i pieprzem – wszystko mieszamy.
Z mąki, osolonej wody i jajka zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i kroimy na małe kwadraty. Na każdym z nich układamy po płaskiej łyżeczce farszu i zlepiamy formułując uszka.
Do gotującej się wody z dodatkiem soli i łyżki oleju wkładamy gotowe uszka i zagotowujemy. Odcedzamy, rozkładamy na talerzach i zalewamy gorącym barszczem.

Smacznego!

Składniki

  • BARSZCZ:4 średniej wielkości buraki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • kwasek cytrynowy (na czubek łyżeczki)
  • płaska łyżka cukru
  • sok z cytryny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • wegeta
  • USZKA:
  • 3 szklanki
  • 1 jajko
  • ok 1/2 szklanki letniej osolonej wody
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Podobne przepisy