Wołowina w Winie i Pieprzu

Reklama

Opis przygotowania

► Wołowinę umyć, obrać z kości i pokroić w dużą kostkę, kawałki mięsa umieścić w głębokim naczyniu zaroodpornym. Dodać całe obrane ząbki czosnku, liść laurowy, rozmaryn, szałwię, ziarna czarnego pieprzu, posolić i dodatko posypać mielonym pieprzem. Wszystko zalać winem, powinno przykryć mięso.

► Wstawić pod przykryciem do piekarnika i zapiekac około 360 minut w 140C / Termoobieg /, aż wołowina skruszeje, a wino się zredukuje. Dobrze jest potrzymać mięso w piekarniku dłużej w niższej temperaturze. Gotowe mięso można również podać, podgrzewając je ponownie, następnie dnia.

Składniki

  • 1 kg. steaków pręgi wołowej6 ząbków czosnku
  • 1 litr wina (Chianti)
  • 25 ziaren czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (mielony)
  • 1 liść laurowy
  • 3 gałązki rozmarynu (świeży)
  • 4 liście szałwii (świeża)
  • przyprawy: sól

Podobne przepisy