Zapiekane Cannelloni z Mięsem i Sosem Serowym

Reklama

Opis przygotowania

► Mięso mielone mocno podsmażyć na patelni bez użycia tłuszczu, dodać cebulę, czosnek i razem smażyć, przyprawić z solą, pieprzem i z ognistą mieszanką przypraw (Scharfmacher). Następnie dodać, sos chili i przez 10 minut gotować od czasu do czasu mieszając, pod koniec smażenia posypać bazylią i odstawić.

► W między czasie podgrzać rosołek i roztopić w nim serki.

► Nie ugotowany makaron cannelloni napełnić przestudzonym farszem i ułożyć warstwami w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Każdą ułożoną warstwę polać sosem serowym, ostatnią warstwę dodatkowo posypać serem. Całość zakryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na środkowej półce około 25 – 30 minut w 190C / Termoobieg /, następnie zdjąć folię i podpieć kolejne 5 minut, do zrumienienia wierzchu.

Składniki

  • 400 g. rurek makaronu cannelloni250 g. potartego sera
  • olej
  • ----------
  • FARSZ
  • 600 g. mięsa mielonego (wołowe)
  • 1 duża cebula (pokroić w drobną kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (posiekać)
  • 1 butelka sosu chili (250 ml)
  • 1 łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (Scharfmacher)
  • 1 łyżka bazylii (suszona)
  • przyprawy: sól / pieprz
  • ----------------------------
  • SKŁADNIKI NA SOS
  • 200 g. seru świeżego naturalnego
  • 200 g. seru świeżego z ziołami
  • 200 ml rosołu warzywnego

Podobne przepisy