Zapiekanka z Kurczaka – Garam Masala

Reklama

Opis przygotowania

► MARYNATA : olej starannie wymieszać z czosnkiem, przyprawą garam masala, papryką, curry, pieprzem, sólą i śmietaną.

► Pokrojonego w dużą kostkę kurczaka ułożyć w naczyniu i zalać przygotowaną marynatą, zwracając uwagę na to, aby był całkowicie zanurzony. Od czasu do czasu marynatę należy lekko zamieszać i odwrócić mięso. Odstawić na całą noc do lodówki.

► Następnego dnia przełożyć mięso z marynatą do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec około 55 minut w 180C / Termoobieg /. Po upływie 25 minut zdjąć folię i pozostałe 30 minut zapiekać odkryte. Podawać według uznania na przykład z ryżem i czerwonymi buraczkami …. Posypać natką pietruszki.

Składniki

  • 1 kg. filetów z kurczaka1/2 pęczka natki pietruszki (posiekać)
  • MARYNATA
  • 4 łyżki oleju
  • 2 opakowania śmietany 30% (2x200 ml)
  • 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 2 łyżki przyprawy garam masala (pasta)
  • 3/4 łyżki ostrej papryki (mielona)
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu (mielony)
  • 1 łyżka przyprawy curry (proszek)
  • 2 łyżeczki soli

Podobne przepisy