Ziemniaki smażone z oscypkiem

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i smażyć aż się zezłocą ze wszystkich stron, następnie smażyć kilka, kilkanaście minut pod przykryciem. W tym czasie obrać i posiekać cebulę. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie posypać je przyprawą do ziemniaków, macierzanką, solą i papryką, wymieszać, dodać cebulę, przykryć ponownie i smażyć jeszcze kilka minut aż będą miękkie. Na wierzchu ułożyć plastry oscypka, oprószyć je papryką i trzymać przykrytą patelnię na ogniu aż ser się rozpuści. Ja podałam ziemniaki z dodatkiem duszonych borówek

Składniki

  • 4 spore ziemniaki1 duża cebula
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki suszonej macierzanki
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 10 plastrów oscypka

Podobne przepisy