Jabłecznik z arbuzem

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Migdały wymieszać z 2 jajkami, dodać cukier i ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i sól. Ubijać do 5 min. Dodać 4 żółtka i ostudzoną margarynę, całość dobrze wymieszać i na końcu dodać pianę z białek.
Wylać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp180 st około 45-50 min.
Masa jabłkowa:
Jabłka(teraz najlepsze są papierówki) obrać i pokroić na mniejsze kawałki (ma ich być kg po obraniu)podlać 1/4szklanką wody i rozgotować do gorącej masy dodać cukier i suchą galaretkę, mieszać do momentu,aż galaretka się rozpuści,ostudzić .
Arbuza pokroić na mniejsze kawałki .
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem .

Zimne ciasto przekroić na połowę,dolny posmarować masą jabłkową,poukładać na niej arbuza,przykryć drugim plackiem ,całość posmarować śmietaną i posypać startą czekoladą .

Składniki

  • ciasto;25 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag migdałów mielonych
  • 15 dag cukru
  • 15 dag margaryny
  • 6 jajek
  • 1 szczypta soli
  • Masa jabłkowa
  • 1 kg jabłek
  • 12 szklanki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • dodatkowo;
  • 350 ml śmietana 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 usztywniacze do śmietany
  • 1/2 kg arbuza bez skóry i pestek
  • czekolada gorzka

Podobne przepisy do Jabłecznik z arbuzem