Ciasto:
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Migdały wymieszać z 2 jajkami, dodać cukier i ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i sól. Ubijać do 5 min. Dodać 4 żółtka i ostudzoną margarynę, całość dobrze wymieszać i na końcu dodać pianę z białek.
Wylać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp180 st około 45-50 min.
Masa jabłkowa:
Jabłka(teraz najlepsze są papierówki) obrać i pokroić na mniejsze kawałki (ma ich być kg po obraniu)podlać 1/4szklanką wody i rozgotować do gorącej masy dodać cukier i suchą galaretkę, mieszać do momentu,aż galaretka się rozpuści,ostudzić .
Arbuza pokroić na mniejsze kawałki .
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem .
Zimne ciasto przekroić na połowę,dolny posmarować masą jabłkową,poukładać na niej arbuza,przykryć drugim plackiem ,całość posmarować śmietaną i posypać startą czekoladą .