Ciasto:
Białka ubić na sztywno z 6 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli ,do ubitych białek dodać cukier i ubijać na szklistą bezę .Następnie dodać żółtka, delikatnie połączyć ,dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao na koniec olej i bardzo ostrożnie wymieszać .
Upiec w tortownicy .
Po upieczeniu i ostudzeniu przeciąć ciasto na dwa krążki ,nasączyć kawą i przełożyć kremem .
Krem:
Gotową masę wyjąć z puszki zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta .
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody ,wymieszać ze śmietaną i ubić na sztywno .
Osobno rozetrzeć troszkę masę karmelową i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną na koniec dodać ajerkoniak .Masa jest troszkę luźna na tym etapie ,więc na jakiś czas wstawiamy do lodówki,gdy masa zgęstnieje przekładamy nią ciasto
Wierzch smarujemy zostawioną masą z puszki i posypujemy obficie krokantem orzechowym .