METROWIEC

Reklama

Opis przygotowania

CIASTO
Wodę zagotować z cukrem i ostudzić.
Potem dodawać stopniowo mąkę, żółtka, olej, proszek do pieczenia a na końcu ubitą pianę z białek.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach. Piec w 180 stopni przez ok.35 minut.

MASA
Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem.
Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 8 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową.
Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.
Placek ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną.

POLEWA
Do rondla włożyć wszystkie składniki polewy, zagotować i ostudzić. Gotowe ciasto polać polewą.

Składniki

  • mąka 3.0 szklanki woda 16.0 łyżek
  • olej 16.0 łyżek
  • cukier 2.0 szklanki
  • proszek do pieczenia 3.0 łyżeczki
  • kakao 3.0 łyżki
  • jajka 8.0 sztuk
  • MASA - mleko 3.0 szklanki
  • cukier 8.0 łyżek
  • margaryna 1.5 sztuki
  • mąka 9.0 łyżek
  • POLEWA - margaryna 0.5 sztuki
  • cukier 4.0 łyżki
  • woda 1.0 łyżka
  • kakao 2.0 łyżki

Podobne przepisy do METROWIEC