Sernik z musem rabarbarowo-malinowym

Reklama

Opis przygotowania

Okragla,sedniej wielkosci tortownice wysmarowac maslem,posypac bulka tarta.Skladniki na kruchy spod polaczyc ze soba,zagniesc i wylozyc spod tortownicy.Piec pzez ok.20-30 min w tem.180 stopni C. Ser zemlec lub zmiksowac w blenderze.Jajka ubic z cukrem,nastepnie polaczyc z serem,dodac cukier waniliowy,smietanae i na koncu make.Wymieszac,wlylac na upieczony spod .Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. i piec pzez ok.1 godzine.Po uplywie czasu lekko uchylic drzwiczki piekarnika i pozostawic do ostygniecia. Rabarbar umyc,obrac ze skorki i pokroic na mniejsze kawalki,wrzucic do rondelka,dodac cukier,sok malinowy(odrobine wody w razie koniecznosci) gotowac na malutkim ogniu do czasu az rabarbar zmieknie.Zmiksowac,wystudzic .Zelantyne rozpuscic w niewielkiej ilosci letniej wody.Dodac do musu.Calkowicie wystudzony mus wlac na sernik,dokladnie rozprowadzic,udekorowac mieta.Mus calkowicie nie sterzeje,przynajmniej u mnie tak sie nie stalo.Nie bedzie jednak rozplywal sie na boki:)Smacznego:)

Składniki

  • Na spód:1 szklanka maki pszennej (plain flour)
  • 2 lyzki ciemnego cukru (uzylam Natural molasses sugar)
  • 1 jajko
  • 100 gr margaryny Kasia
  • Na sernik:
  • 800 gr sera poltlustego
  • 100 gr sera kremowego (typu Philadelphia)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru plus cukier waniliowy
  • 2 lyzki maki pszennej tortowej
  • 150 ml smietany kremowki (double cream)
  • Na mus:
  • 4-6 lyzek soku malinowego
  • ok.6 lodyg rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 lyzeczki zelanty

Podobne przepisy do Sernik z musem rabarbarowo-malinowym