Sos pomidorowy

Reklama

Opis przygotowania

Pomidory myjemy, wkładamy do naczynia z gorącą wodą. Po kilku minutach wyjąć i obrać ze skórki. Kroimy w małe kawałki. Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek i szklimy cebulę obraną i pokrojoną w krążki lub kostkę, kiedy cebula będzie już gotowa, dodajemy czosnek obrany i pokrojony w krążki, dodać sól. I podsmażyć kilka minut. Dodać pomidory i cukier i smażymy mieszając. Ok 20 min. Sprawdzamy ilość soli i gotowe. Jeżeli wolimy bardziej delikatny możemy przetrzeć przez sitko.

Składniki

  • 1 kg pomidorów bardzo dojrzałych1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól

Podobne przepisy do Sos pomidorowy