Szarlotka

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części.

Jabłka:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki,skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, cynamon i dokładnie wymieszać. Odstawić aż puszczą sok.
Dno formy o wymiarach 25×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie jedną częścią ciasta. Na ciasto wyłożyć odsączone z soku jabłka i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wierzch po nakłuwać widelcem.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do uzyskania ciemno-złotego koloru.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Składniki

  • Ciasto:30 dkg mąki
  • 4 żółtka
  • 20 dkg margaryny
  • 10 dkg cukru pudru
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Jabłka:
  • Około 80 dkg jabłek
  • płaska łyżka cynamonu
  • szklanka cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Podobne przepisy do Szarlotka