Torcik z masą rabarbarową

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto :
Białka ubić z cukrem na sztywną bezę ,następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec drobno pokrojoną czekoladę.
Piec około 10 min w gorącym piekarniku

Masa rabarbarowa :
Rabarbar oczyścić ,pokroić na mniejsze kawałki,zasypać cukrem i odstawić do puszczenia soku,dodać sól,następnie postawić na palniku i rozgotować .Do rozgotowanego rabarbaru dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 2 szklankach wody i truskawki,odstawiamy do zgęstnienia.

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowy i śmietan fiksem.

Upieczone i ostudzone ciasto nasączamy winem truskawkowym,wykładamy gęstą masę i jak zastygnie wykładamy całą bitą śmietanę ,dowolnie dekorujemy.
Odstawiamy do schłodzenia.

Składniki

  • Ciasto:1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 8 dag czekolady mlecznej
  • Masa rabarbarowa:
  • 40 dag rabarbar
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1/2 kg truskawek
  • Dodatkowo:
  • 300 ml śmietana 30 %
  • 1 sztuka cukru waniliowego
  • 1 śmietan-fiks
  • do nasączenia wino truskawkowe

Podobne przepisy do Torcik z masą rabarbarową