A la klops mięsno-grzybowy.

Reklama

Opis przygotowania

Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę.Wsypać ją do dużej miski, dodać płatki owsiane.Zalać wodą i sosem grzybowym,wbić jajka, wymieszać odstawić na 5-10 minut,aż płatki napęcznieją. Dodać następnie mięso i przyprawy i ew. troszkę bułki tartej (masa ma być dość luźna).Wyrobić i ew. doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i obficie posypać bułką tartą.Wyłożyć mięso i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Piec ok.1-1,5 godziny (po godzinie można naczynie przykryć,jeśli za mocno spiekał by się wierzch. Mojego klopsa podałam z kopytkami i surówką z kiszonej kapusty.Polecam!

Składniki

  • * 1 kg mięsa mielonego np.łopatki wieprzowej (może być inne) * 3 cebule
  • * 1,5 szklanki płatków owsianych (u mnie górskich)
  • * 1,5 szklanki wody
  • * 1,5 szklanki zimnego sosu grzybowego z kawałkami grzybów (ja użyłam sosu pozostałego z wigilii z prawdziwkami i podgrzybkami lecz może być ugotowany nawet z torebki lub pieczarkowy)
  • * 2 jajka
  • * 1 płaska łyżka soli
  • * duża szczypta gałki muszkatołowej
  • * duża szczypta rozmarynu suszonego
  • * pieprz do smaku
  • * ew. trochę bułki tartej
  • * tłuszcz i bułka tarta do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • *
  • *

Podobne przepisy do A la klops mięsno-grzybowy.