Ambasador

Reklama

Opis przygotowania

Dekoracja:
Galaretki niebieską i różową, osobno rozpuścić we wrzącej wodzie, wylać do płaskiego naczynia (aby miała grubość 1cm) i odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę z proszkiem a na koniec olej.
Gotowe ciasto wylać do dużej formy i piec około 20 minut w temp. 180 st.C.

Masa:
Z mleka odlać szklankę i roztrzepać w nim obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego mieszankę mączną, ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem,dodają kieliszek spirytusu.
Gotową masę podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i jeszcze dokładnie utrzeć na koniec dodając posiekaną czekoladę a do jasnej masy dodać pokrojonego w kostkę ananasa.

Na biszkopt wyłożyć ciemną masę a na nią wyłożyć jasną. Na wierzch poukładać Wycinane foremkami do ciastek wzory ze stężałych galaretek i wierzch zalać rozpuszczoną i lekko tężejącą żółtą galaretką.
Całość wstawić do lodówki do stężenia.

Składniki

  • Biszkopt:4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Masa:
  • 0,75 ml mleka
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • Dodatki:
  • puszka ananasa
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • czubata łyżka kakao
  • 2 galaretki żółte
  • 1 galaretka (np. niebieska)
  • 1 galaretka (np. różowa)
  • kieliszek spirytusu

Podobne przepisy do Ambasador