Ananasek

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić z 6 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i zrobić z tego białą bezę. Do ubitych białek delikatnie wmieszać żółtka, przesianą mąkę z kisielem i proszkiem. Ciasto wylać do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec do 30 min w temp 180st, po upieczeniu ostudzić i przeciąć na dwa spody.
Ciasto nasączyć ponczem, spód posmarować kremem, ułożyć na kremie kawałki ananasa, przykryć drugim ciastem. Wierzch ciasta posypać rozkruszonymi bezami lub tylko cukrem pudrem.

Krem:
Ananasa odsączyć z soku i pokroić na mniejsze kawałki, sok z ananasa dopełnić do 2 szklanek płynu wodą. Na soku ananasowym ugotować budyń i ostudzić, masło utrzeć z cukrem i na koniec delikatnie ucierać z budyniem do uzyskania gładkiego kremu.

Składniki

  • Biszkopt:6 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 kisiel ananasowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • 1 szczypta soli
  • Krem:
  • 25 dag masła
  • 1 puszka ananasa
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • kilka bez lub cukier puder
  • 1/2 szklanki ponczu do nasączenia (woda+1 łyżka cukru+ 1 łyżeczka soku z cytryny)

Podobne przepisy do Ananasek