Aromatyczna pieczeń

Reklama

Opis przygotowania

Cebule i czosnek posiekać, wsypać do miseczki z płatkami owsianymi, zalać 1/4 szklanki wody, dodać sos sojowy i ocet balsamiczny, wymieszać i odstawić na kilka minut, co jakiś czas zamieszać.
Mięsa mielone połączyć z jajkami, masą cebulową, dodać wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Masę dobrze wymieszać (jeśli mięso jest maziste dosypać trochę więcej bułki tartej-ale nie za dużo, by pieczeń nie była sucha).
Formę keksówkę wysmarować margaryną lub smalcem, posypać bułką tartą i wyłożyć masę mięsną.
Boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki i pionowo powciskać w pieczeń, wyrównać wierzch.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni (opiekacz górny i dolny).
Można upiec dzień wcześniej i odgrzać, lepiej się wtedy kroi.

Składniki

  • 1,2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny25-30 dag boczku wędzonego
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej w proszku
  • 1 płaska łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 łyżeczka świeżo utartej gałki muszkatołowej

Podobne przepisy do Aromatyczna pieczeń