Babeczki piaskowe kakaowe

Reklama

Opis przygotowania

Do wyrobienia masy potrzebne będą nam dwie miski – jedna na mąkę i kakao, drugą na masę margarynową.
Do jednej miski wsypujemy dwa rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy margarynę z 4 żółtkami, cukrem wanilinowym i zwykłym, białko odstawiamy do ubicia piany. Miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kiedy nasza masa margarynowa jest gotowa, dodajemy do niej po łyżce mąki, energicznie mieszając, aż mąka się skończy. Dodajemy ubitą pianę z białek, wszystko razem mieszamy (drewnianą łychą, bez użycia miksera) do uzyskania jednolitej masy.

Ja miałem tacę, która miała 12 wypukłych otworów na ciastka, ale można to zrobić w foremkach. Jeden muffinek to mniej więcej 1,5 łyżki masy.
Piec w 180-200 stopniach przez ok 20 minut. Pilnować, by się nie spaliły.

Rady:
*Do muffinek można dodać kawałki czekolady, jako nadzienie, ewentualnie jakiś wafelek itp.
*Posypać cukrem pudrem lub polać bitą śmietaną
*Wybornie smakują z kawą mrożoną

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • cukier wanilinowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 15dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru

Podobne przepisy do Babeczki piaskowe kakaowe