Babeczki z kremem marcepanowym i wafelkami

Reklama

Opis przygotowania

Zimne masło posiekałam z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Dodałam kilka kropli aromatu, jajko, żółtko i śmietanę – zagniotłam ciasto. Jeśli byłoby zbyt miękkie trzeba podsypać niewielką ilością mąki. Gdyby była zbyt suche – dodać śmietany. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjęłam, zagniotłam ponownie i oddzielając po kawałku wylepiłam średnie foremki babeczkowe na grubość ok. 5 mm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st.ok. 10 min. – trzeba uważać bo ciasto jest ciemne i nie widać kiedy się rumieni. Ciepłe babeczki wyjęłam z foremek i odstawiłam do wystudzenia.

Zimne mleko wlałam do wysokiej miski, wsypała krem w proszku (użyłam kremu f-my Cykoria S.A.)i miksowałam kilka minut na gęstą, puszystą masę. Schłodzone cukierki starłam na tarce o drobnych oczkach ii dosypałam do kremu, wymieszałam. Przy pomocy rękawa cukierniczego napełniłam wystudzone babeczki. Udekorowałam płatkami waflowymi.

Składniki

  • CIASTO:3 szkl. czubate mąki (szkl. poj. 250ml)
  • 250 g masła albo margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżki kakao naturalnego Wawel
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • aromat migdałowy
  • NADZIENIE:
  • 1 opakowanie kremu w proszku do tortów śmietankowego
  • 1 szkl. mleka
  • 30 dkg cukierków Marcepan Wawel
  • płatki waflowe w czekoladzie gorzkiej Wawel

Podobne przepisy do Babeczki z kremem marcepanowym i wafelkami