Babka ananasowa

Reklama

Opis przygotowania

Nie każdy lubi baby drożdżowe, nie każdy umie taką upiec. Moja propozycja jest pyszną alternatywą właśnie dla takich osób.

Ananasa i rodzynki skropić rumem i odstawić na ok. 1 godzinę a potem oprószyć mąką ziemniaczaną. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem zwykłym i waniliowym, cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i solą mąkę oraz mleko. Dodać aromat i bakalie, wymieszać. Dużą formę na babkę (z kominem) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, przełożyć ciasto (nie więcej niż do 3/4 wysokości formy) i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 60 min.. Po przestudzeniu polukrować i ozdobić owocami.

Składniki

  • kostka 250g masła lub margaryny1 szkl. cukru (szklanka o poj. 250ml)
  • 1 op. cukru waniliowego 16g
  • 4 jajka
  • 2,5 szkl. mąki tortowej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. mleka
  • 30 dkg kolorowego ananasa kandyzowanego
  • 15 dkg drobnych rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli aromatu rumowego do ciast
  • lukier: 1 szkl. cukru pudru + 2 łyżki rumu + 2-3 łyżki gorącej wody (utrzeć)
  • do przybrania: owoce kandyzowane lub z kompotu
  • do formy: 1 łyżka masła + 2-3 łyżki bułki tartej

Podobne przepisy do Babka ananasowa