Babka czekoladowa w rumowej polewie

Reklama

Opis przygotowania

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z cukrem oraz masłem stopić na garnku z gorącą wodą, masę trzeba cały czas mieszać, następnie przestudzić. Utrzeć żółtka i cały czas ucierając dodać zmielone migdały, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać ciepłą czekoladę, wymieszać i ostrożnie połączyć z pianą ubitą z białek. Formę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem i wysypać np. bułką tartą do uszykowanej formy przelać ciasto. Piec w temp. 175st około 50 min, następnie ciasto w formie wystudzić. Cukier puder utrzeć z kilkoma kroplami aromatu rumowego i ciepłą wodą dodawaną po kilka kropli na gładki lukier. Zimną babkę wyjąć z formy i polać lukrem.

Składniki

  • 12 dag gorzkiej czekolady 12 dag masła
  • 12 dag cukru
  • 4 jajka
  • 7 dag mielonych migdałów
  • 20 dag mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Lukier:
  • cukier puder około 1 szklanki
  • aromat rumowy

Podobne przepisy do Babka czekoladowa w rumowej polewie