Babka Grzybek

Reklama

Opis przygotowania

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia, dowolny zapach i na końcu mąkę. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać łyżkę kakao. Rozłożyć to do 2 naczyń – jedna miska a drugie naczynie przypominające korzeń grzyba. Kłaść łyżką raz ciasto jasne a raz z kakao aż do wyczerpania ciasta. Piec około 25 minut. Wcześniej rozpuścić galaretkę w 1 szklance wody i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Korzeń grzyba obłożyć masą marcepanową, a kapelusz polać polewą czekoladową, udekorować koralikami (nie koniecznie) złożyć grzybek, udekorować galaretką.

Składniki

  • jajka 3 szt cukier 1/2 szkl
  • mąka 1 szkl
  • olej 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao Wawel 1 łyżka
  • dowolny zapach 4 krople
  • dodatkowo
  • masa marcepanowa 1 szt
  • galaretka zielona 1 szt
  • perełki srebrne do dekoracji
  • polewa:
  • kakao Wawel 3 łyżki
  • masło 3 łyżki
  • cukier 3 łyżki

Podobne przepisy do Babka Grzybek