Babka wielkanocna

Reklama

Opis przygotowania

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników ciasta i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Jasną masę wlewamy na dno formy, a na wierzch masę kakaową. Pieczemy ok.1 godz.w temp.180 C.Ciasto wyjmujemy i studzimy. Składniki polewy gotujemy ok.10 min.do zgęstnienia. Dekorujemy.

Składniki

  • 5 jajek 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka oliwy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 aromat cytrynowy
  • 3 łyżki kakao
  • Polewa:
  • 10 dag masła
  • 40 dag cukru
  • 7 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • mąka ziemniaczana

Podobne przepisy do Babka wielkanocna