Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier i ubić na sztywną bezę do niej dodać żółtka i delikatnie połączyć, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem, delikatnie wymieszać i podzielić na trzy części.
Do pierwszej części dodać rodzynki w czekoladzie, uprażone na patelni orzechy laskowe, wymieszać ciasto i wylać na dno wysmarowanej formy do pieczenia(tortownica około 25cm średnicy). Do drugiej części ciasta dodać kawę i wylać na ciasto z bakaliami, ostatnie ciasto wymieszać z makiem i wylać na wierzch. Piec około 30 min w temp. 190st
Krem czekoladowy: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na parze do ucieranych żółtek dodać po kawałeczku czekoladę i cały czas ucierać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gęsta czekoladowa masa. Następnie miskę zdjąć z garnka z gorącą wodą i przestudzić. Masło utrzeć w drugiej misce i jak masa czekoladowa przestygnie to utrzeć razem obie masy do powstania gładkiego kremu.
Upieczone i ostudzone ciasto wyciągamy z formy(spodem do góry)i przecinamy na dwa równe krążki które obficie nasączamy kawą.
Dolny krążek układamy na paterze do ciasta i sparujemy cienką warstwą dżemu wiśniowego na dżem smarujemy większą połową kremu czekoladowego i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Wierzch i boki smarujemy resztą kremu oraz dowolnie dekoruje